marți, 13 octombrie 2009

Femeia lu’ Caragiale

......... “Ion Luca Caragiale” este una dintre cacofoniile admise de Academia Română. Cu toate acestea, nonpiţipoancele şi noncocalarii ştiu că onorabilul a rămas în literatură datorită personajelor sale remarcabile ce sunt veşnic de actualitate indiferent de an, deceniu, veac, mileniu.
......... “Ea” este una dintre cele mai complexe şi cele mai bine conturate personaje feminine ale maestrului. Este soţia unuia dintre oamenii puternici şi amanta prietenului acestuia. Fără slăbiciuni şi sentimentalisme inutile, cu o personalitate puternică, stă mereu în centrul conflictului. Ea luptă cu îndârjire pentru salvarea aparenţelor, fiind în acelaşi timp un personaj dual.
......... Pe de o parte, e femeia capabilă de adulter, hotărâtă şi energică, tipul de femeie-bărbat, conştientă de rolul ei în politica ţării, stăpânită de dorinţa de a domina. Pe de altă parte, şi-a creat o imagine pentru lumea provinciei în care trăieşte şi anume o duduie onorabilă, alături de un onorabil soţ.
......... Ea refuză propunerea amantului potent politic de a fugi cu el, din orgoliu, fiindcă nu vrea să-şi piardă poziţia. Pasiunea ei nu este amorul, ci dorinţa de a domina social, găsind propunerea drept “neserioasă”. Pe parcursul vieţii cunoaştem o femeie agitată, cu nervii încordaţi, înspăimântată de perspectiva dezonoarei cauzate de un ipotetic divorţ.
......... La capătul unei zile zbuciumate, duduia are revelaţia bucuriei intrării în posesia lucrului mult dorit. Liniştită şi fericită, devine o damă bună care nu doreşte să se răzbune. Ea trece cu uşurinţă prin disperare, plâns, beatitudine, dar nu-şi permite niciun moment de slăbiciune.
......... Vi se pare cunoscută stimabila duduie? :)

Niciun comentariu: